martes, 1 de diciembre de 2015

Fase 2. RELAXANT-NOS ENS SENTIM MILLOR



Objectiu específic: Treballar en la consciència sobre la necessitat de no tolerar la violència.

Al començar la sessió els hi he explicat que seria l'última que faríem de treball conjunt. La veritat és que al escoltar això no els hi ha agradat, de fet, la meva sensació final, abans de parlar concretament amb ells, també és aquesta, de que realment les activitats s'han aprofitat, i que d'elles s'han pogut extreure coses molt bones, en això, també incloc les sessions que no han anat tan bé, ja que aquestes també han servit.
La psicopedagoga, els ha fet un comentari així en general, de què estudiarien la idea de seguir fent aquestes activitats de tan en tan, ja que ella també havia vist que havien funcionat i que s'estaven donant resultats.
Però bé, he demanat que es concentressin i que aprofitéssim l'última sessió. Els he presentat l'activitat, i els he posat el visionat del vídeo/audio. Aquesta activitat no ha durat més d'uns deu minuts. Al principi feia gràcia veure com tots estaven pendent de tenir oberts els ulls, per controlar-se els uns als altres i inclús intentar molestar-se entre ells. Podria haver anat a més, però al veure que la psicopedagoga i jo mateixa també ho estàvem fent, s'han anat endinsant en la relaxació i han desconnectat dels companys. (És cert, que jo de tan en tan els anava observant de manera dissimulada).
A l'acabar l'activitat, s'ha creat un clima perfecte, tots estaven molt tranquils i ha estat un moment idoni per poder parlar. La idea inicial era que en aquest moment fossin els alumnes que expliquessin altres tècniques que feien servir ells per relaxar-se, etc, però s'ha creat un debat/reflexió sobre les diferents activitats i el que havien pogut veure dels canvis ocasionats entre ells.
Aprofitant que aquesta és l'última reflexió de la Fase 2, m'agradaria destacar que aquestes activitats han volgut seguir un model basat en l'aprenentatge experimental (Chikering, 1977), és a dir, s'han volgut crear canvis en els judicis, sentiments, habilitats d'una persona, en motiu d'haver participat en una sèrie d'esdeveniments (activitats). Jo com a professional (psicopedagoga), he volgut crear escenaris formatius d'experiències concretes, les he observat, n'he extret conclusions i les he volgut experimentar activament.
SENSACIONS: Marxo molt satisfeta en l'última sessió, i més concretament de la reflexió i debat que s'ha creat al final. Al sortir de la sessió m'he quedat xerrant una estona amb la psicopedagoga. En cada sessió ho fèiem per fer-ne 20 cèntims del que havia passat, i  jo després omplia una graella senzilla de valoració, (algunes vegades també ho feia durant la sessió), però aquesta vegada la conversa ha anat a més i hem valorat els canvis positius què havíem percebut d'aquests dies.

2 comentarios:

  1. Interessant sessió sobre la relaxació. Suposo que a priori els alumnes al sentir la veu de qui l'explica potser s'hanposat a riure o se sentien ncòmodes i poc a poc han anat entrant en situació.
    Jo treballo molt les relaxacions a l'educació primària i, de vegades, aprenen a relaxar-se en parella. És interessant però no sé amb els de la ESO...

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Maite, doncs si, com si ho haguessis vist. Hi ha hagut els primers moments de riure per sota el nas, comentaris per darrere, mirades, ... però després han aconseguit centrar-se en lo seu i realment aconseguir-ho per la meva sorpresa.

      A nivell primària jo també treballo la relaxació amb parelles, per exemple, fem la tècnica dels massatges amb la mà, o si algú li molesta el contacte amb els altres, fan servir una piloteta, però a nivell d'aquest grup amb el que he estat treballant de la ESO, això no funcionaria!

      Lo bo, és tenir forces eines, i saber amb qui dur a terme unes i les altres. De totes maneres, els càlculs no són exactes, i tot i així, podríem equivocar-nos en molts moments.

      Eliminar