lunes, 30 de marzo de 2015

QUÈ ÉS EL SEETDIC?


Servei Educatiu Específic a alumnes amb Trastorn del Desenvolupament i la Conducta.
 
Els SEETDIC són serveis experimentals de suport als centres educatius en l’adequació de la tasca dels docents a les necessitats especials de l’alumnat amb Trastorn Generalitzat del Desenvolupament i Trastorns de Conducta. La seva intervenció està dirigida als següents destinataris:

1.-Els mateixos alumnes amb TGD i/o TC que interfereixen en el seu desenvolupament personal, social i curriculars.
2.- A les famílies dels alumnes amb TGD i/o TC.
3.- Als centres i professorat de l’alumnat amb TGD i/o TC, en col·laboració amb l’EAP.
4.-Als professionals dels Serveis Educatius (EAP i/o SEE) de la zona educativa que treballen amb alumnes TGD i/o TC.

* La intervenció, la qual jo he anomenat en una entrada anterior en la pestanya de Pràcticum I, és el punt 3, la que fa referència als serveis oferts a les escoles i professorat que tenen alumnes d'aquestes característiques. En el cas de les meves pràctiques, aquest alumnat es troba a la USEE de l'escola.

PER MÉS INFORMACIÓ

sábado, 28 de marzo de 2015

REUNIÓ SEETDIC (1)

Reunió amb professional del SEETDIC

M’agradaria destacar la reunió tan interessant que vam tenir amb el professional del SEETDIC (Servei Educatiu Específic a alumnes amb Trastorn del Desenvolupament i la Conducta) dels nostres Serveis Territorials.
Amb aquest professional s'està portant a terme el seguiment d'un dels alumnes de la USEE de l'escola, on els tutors i psicopedagoga aprofiten aquestes trobades per plantejar els dubtes, i rebre possibles respostes i indicacions.
Actualment estan en el punt, que creuen que aquest nen l'haurien de derivar a un hospital de dia, ja que a l'escola no es tenen els recursos suficients com per atendre'l en la seva totalitat. El problema recau, en que aquest pas no és tan fàcil, ja que ni el psiquiatre privat, ni el responsable de l'EAP del centre, poden prendre aquesta decisió. La idea està en contactar amb el psiquiatre, plantejar la situació concreta, i veure quines idees en planteja ell, i recomanar a la família que vagi al CSMIJ. El CSMIJ és el responsable d'aquesta decisió, i és qui podrà fer la derivació a l'hospital de dia. Està en procés el ficar-se en contacte amb ells per poder fer els passos necessaris.


SENSACIONS: D'aquesta reunió en vaig treure moltes coses bones. Em va fer plantejar molts aspectes de les diferents actuacions i passos que s'han de fer amb un alumne amb característiques concretes. Em va fer obrir la ment en fer-nos i plantejar-nos preguntes obertes, on entre tots havíem d'aportar possibles solucions. Ja hem quedat en la següent trobada, i es miraran quins passos s'han aconseguit fins al moment.

lunes, 23 de marzo de 2015

TREBALL EN GRUP REDUÏT A LA USEE (1)

Treball de matèries fora de l'aula ordinària

A part de l'aula ordinària, i els tallers, una altra manera en com la USEE s'organitza, és treballant les diferents matèries en grup reduït. En aquestes hores depenent dels alumnes i del seu horari fan una o altre assignatura.

Amb tres alumnes de 1r d'ESO de la USEE, vam treballar ciències socials. Parlant amb la psicopedagoga, em va explicar que els continguts eren adaptats, i que moltes vegades el que feien per no perdre's tant a les classes, era seguir una part de continguts semblant a la dels companys, però tractant els temes de forma més general, amb les idees més importants i sense profunditzar. Així quan treballen amb el grup classe sense ajuda, no van tant perduts. De totes maneres la forma de treballar a la USEE utilitza metodologies més manipulatives, fent ús d'imatges, de l'ordinador com a recurs...

Va costar molt que s'iniciessin, que busquessin el material que necessitàvem per poder treballar, a més, no tenien ganes, estaven cansats, i vaig haver de fer molt d'ús de la motivació amb objectius clars i que es poguessin assolir a curt termini, per tal d'aconseguir avançar. Entre la psicopedagoga i jo vam muntar l'activitat de forma que vam aprofitar força el temps... Com a premi, una vegada vam veure que ja no podien més, i abans de que es creés una situació no agradable a l'aula, vam decidir parar les matèries i jugar a un joc de taula tots junts. 

SENSACIONS: Tot són moments i situacions noves, vaig tenir la sensació de què aquests nens, treballant amb petit grup les diferents matèries, en treien força profit. Tot i què, havies d'estar completament a sobre perquè treballessin. Això em fa veure, que realment les estones que estan a l'aula sense ajuda individualitzada, són hores força perdudes per aquest tipus d'alumnat.

QUÈ SÓN LES USEE?

Unitats de Suport a l'Educació Especial

L’any 2004, la Generalitat de Catalunya va impulsar unes proves pilot per anar encaminant els centres educatius cap a un model inclusiu. Un dels recursos que va crear van ser unes Unitats de Suport a l’Educació Especial (USEE). Aquestes unitats van desenvolupar-se de manera experimental fins que el curs 07-08 es van començar a regularitzar.
 
Les USEE són uns recursos organitzatius d’atenció als alumnes que presenten NEE susceptibles de ser escolaritzats en centres específics amb la finalitat d’afavorir la seva integració en l’entorn ordinari. Els alumnes que es troben escolaritzats en aquestes unitats es important que participin en les activitats programades per a tots els alumnes del centre. També és de cabdal importància que destinin part del temps a compartir activitats amb el seu grup classe de referència, en activitats prèviament definides i amb agrupaments segons necessitats i possibilitats d’atenció. Per dur a terme aquesta integració, els responsables de la USEE, formades per professionals de l'àmbit de la psicopedagogia i l'educació social, s’han de coordinar amb la resta del professorat del centre en diferents àmbits: en quan als continguts, els espais de treball, les activitats que s’han de dur a terme o els materials que s’han d’utilitzar i s’han elaborat específicament.

PER  MÉS INFORMACIÓ: